Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να βρείτε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία και την επέμβαση της στο τομέα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Θα δούμε λοιπόν τι σημαίνει η υποστηρικτική τεχνολογία και θα παραθέσουμε κάποιες τεχνολογικές κατασκευές οι οποίες έχουν βοηθήσει αρκετά πολλούς συνανθρώπους μας.

Υποστηρικτική Τεχνολογία

Ορισμός:
«Οποιοδήποτε αντικείµενο, µέρος εξοπλισµού ή παραγωγικού συστήµατος που µπορεί κανείς να προµηθευθεί από το εµπόριο, να προσαρµόσει ή να κατασκευάσει κατά παραγγελία και το οποίο χρησιµοποιείται προκειµένου να αυξήσει ή να βελτιώσει τις λειτουργικές δυνατότητες των ατόµων µε ειδικές ανάγκες»

Υπάρχουν χιλιάδες προϊόντα τα οποία µπορούν να ταξινοµηθούν ως Υποστηρικτική Τεχνολογία. Έτσι τα κατηγοριοποιήσαμε ανάλογα µε τη λειτουργικότητά τους, ως ακολούθως:

  • Γνωστικές ή Εκπαιδευτικές συσκευές, π.χ. παιχνίδια ελεγχόµενα µε διακόπτες, Η/Υ και λογισµικό.
  • Συσκευές κινητικότητας, π.χ. αµαξίδια, scooters, ορθοστάτες, οποιαδήποτε συσκευή που εξυπηρετεί το άτοµο στην κινητικότητα στο περιβάλλον του.
  • Συσκευές Εναλλακτικής επικοινωνίας,ψπ.χ. επικοινωνιακοί πίνακες ή ηλεκτρονικοί πίνακες επικοινωνίας (talkers),βοηθήµατα ακοής
  • Συσκευές ελέγχου περιβάλλοντος, π.χ. βοηθήµατα αυτόνοµης διαβίωσης, επικοινωνιακά βοηθήµατα, αρχιτεκτονικές τροποποιήσεις, τεχνολογίες ψυχαγωγίας.

Ας αρχίσουμε την λίστα μας με τις τεχνολογικές κατασκευές και ας ελπίσουμε ότι η λίστα μας θα ανανεώνεται και θα μεγαλώνει συνεχώς με τέτοιες νέες χρήσιμες κατασκευές.

> Ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο

Ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο

Το ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο είναι πλέον ένα κλασικό, αν και σε αρκετές περιπτώσεις ακριβό εργαλείο που αρκετά άτομα τα οποία δεν μπορούν να περπατήσουν το χρησιμοποιούν και μπορούν να το κινούν μόνοι τους. Έχει βγει σε διάφορες μορφές και από διάφορες εταιρίες αλλά η λειτουργία του είναι ίδια.

 

 

 

 

 

 > Scalevo ή πλέον Scewo

Scalevo ή πλέον Scewo

Το ηλεκτρικό αμαξίδιο Scewo είναι η δεύτερη έκδοση του αρχικού έργου Scalevo. Ακόμα βρίσκεται υπό κατασκευή και είναι απλά ένα πρωτότυπο για επίδειξη. Το Scewo δεν είναι ακόμα διάθεσιμο για πώληση αλλά ήδη μπορεί και κάνει κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Το ιδιαίτερο και πρωτότυπο με αυτό το αμαξίδιο είναι ότι μπορεί να ανεβαίνει σκαλοπάτια χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον άνθρωπο που κάθεται πάνω του.

Δείτε ένα βίντεο:

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

> Βιονικό χέρι - πόδι

Το βιονικό χέρι είναι ένα προσθετικό χέρι το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο άτομο που θα το προσθέσει στο σώμα του να το χρησιμοποιεί σαν σχεδόν ένα κανονικό χέρι. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει το χέρι τους είτε το πόδι τους, έτσι εκεί έρχεται το βιονικό χέρι - πόδι και συμβάλλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των ανρθώπων αυτών. Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες:

> Be my eyes

Το Be my eyes είναι μια εφαρμογή για iPhone και Android συσκευές η οποία με ένα έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους με πρόβλημα όρασης να αναγνωρίσουν τι βρίσκεται στο χώρο τον οποίο περπατάνε αλλά φέρνει πιο κοντά τους τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα όραση και τους παροτρίνει να βοηθήσουν. Η διαδικασία γίνεται μέσω ζωντανής σύνδεσης βίντεο. Δείτε το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες:

> Liftware 

Το liftware είναι μια νέα κατασκευή της εταιρίας Google το οποίο είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τα άτομα που έχουν την νόσο του Parkison και όχι μόνο. Αυτή η κατασκευή λοιπόν είναι ένα κουτάλι το οποίο καταφέρνει να κρατάει το φαγητό σταθερά στη θέση του πάνω στο κουτάλι του ανθρώπου που τρώει, ακόμα και αν τρέμει το χέρι του. Δείτε το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες:

> White Kenguru

Τι είναι το White Kenguru; Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβεται:

> Screen Reader

Υπάρχουν αρκετοί screen readers στην αγορά, αλλά τι είναι ένας screen reader; Screen reader ή αλλιώς αναγνώστης οθόνης, είναι ένα λογισμικό που χρησιμοποιείτε είτε σε υπολογιστές, σε κινητά smartphones ή tablets και δείνει την δυνατότητα να επιλέγει ο χρήστης το κείμενο που θέλει ή το χώρο στον οποίο εργάζεται στην οθόνη του και το μηχάνημα (π.χ. ο υπολογιστής) να του αναφωνήσει από τα ηχεία το κείμενο που επιλέχθηκε ή σε ποιο χώρο εργάζεται στην οθόνη του. Ανάλογα τον screen reader υπάρχουν και διαφορές. Κάποιοι έχουν παραπάνω δυνατότητες από άλλους. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε κάποια βασικά στοιχεία σχετικά με τους screen readers:

> Ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο ορθοστάτης

Μια πολύ ωραία παραλλαγή του ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου είναι το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο ορθοστάτης. Αυτό το αμαξίδιο εκτός από την λειτουργία που επιτρέπει στο χρήστη να κινεί το αμαξίδιο από το joystick και να το πηγαίνει όπου θέλει ο ίδιος, του δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να φέρνει το σώμα του στην όρθια θέση. Δείτε το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες:

> Λογισμικό Eye Tracker

Το λογισμικό Eye Tracker δηλαδή ο "ανιχνευτής ματιού" είναι ένα λογισμικό το οποίο λειτουργεί στους υπολογιστές κυρίως, αν και τελευταία το βρίσκουμε και σε άλλες συσκευές όπως τα smartphones και τα tablets. Οι δυνατότητες του είναι απίστευτες καθώς επιτρέπει στο χρήστη να μετακινεί το κέρσορα του ποντικιού του (mouse cursor) και να επιλέγει ότι θέλει στην οθόνη του υπολογιστή του, με την κίνηση των ματιών του. Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που έχουν κατασκευάσει τέτοιο λογισμικό. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε την χρήση του λογισμικού που κατασκεύασε μια εταιρία: