Διακοπές με αμαξίδιο

Ολες οι χρήσιμες πληροφορίες ώστε οι άνθρωποι με αναπηρία να απολαύσουν το ταξίδι τους στην -όχι ιδιαίτερα προσβάσιμη για τα εμποδιζόμενα άτομα- Ελλάδα.

1. Απευθυνθείτε στους ειδικούς

Το Christianakis Travel (www.christianakis.gr) και το Himalaya Travel (www.himalayatravel.gr, www.accessibletravel.gr) έχουν πολυετή εμπειρία στον προσβάσιμο τουρισμό. Μεταξύ άλλων παρέχουν ειδικά διαμορφωμένα οχήματα για τη μεταφορά των ατόμων με αναπηρία, αναλαμβάνουν την εύρεση προσβάσιμων ξενοδοχείων, χώρων εστίασης, διασκέδασης και τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ μπορούν να αναλάβουν και τη σύσταση ειδικών ταξιδιωτικών πακέτων ανάλογα με τις ανάγκες των ΑμεΑ.

Στον οδηγό προσβασιμότητας που εξέδωσε το Himalaya Travel το 2008 σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (www.esaea.gr) καταγράφηκαν όλοι οι προσβάσιμοι χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγικής δραστηριότητας σε 52 μεγάλες πόλεις της χώρας. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε δωρεάν από την Ε.Σ.Α.μεΑ, αν και καλό θα ήταν να διασταυρώσετε τηλεφωνικά τις πληροφορίες πριν από την αναχώρησή σας, καθώς τα στοιχεία δεν είναι επικαιροποιημένα.

Ο Αμερικανός John Sage, ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο από το 2001 και έχει ταξιδέψει με αυτό σε πάνω από 120 πόλεις στην Ευρώπη -μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα-, έχει δημιουργήσει τον ιστότοπο Sage Traveling (www.sagetraveling.com). Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τους σημαντικότερους προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας, προσφέροντας πληθώρα συμβουλών, τις οποίες και οι Ελληνες ταξιδιώτες θα βρουν χρήσιμες.

2. Αξιοποιήστε τις διαδικτυακές πλατφόρμες

Το Greece4all (http://greece4all.eu) είναι μία από τις πλέον ενημερωμένες διαδικτυακές πύλες ως προς τις προσβάσιμες υποδομές της Ελλάδας. Απευθύνεται κυρίως σε ξένους τουρίστες που αποφασίζουν να κινηθούν μεμονωμένα, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε Ελληνες ταξιδιώτες. Καταγράφει και αξιολογεί τόσο τις προσβάσιμες όσο και τις μη προσβάσιμες υποδομές, υπηρεσίες και επιχειρήσεις, ώστε ο επισκέπτης να μη βρεθεί ποτέ προ εκπλήξεως, και μέχρι στιγμής έχει ασχοληθεί με έξι ελληνικούς προορισμούς: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα και Χαλκιδική.

H Prosvasis (www.prosvasis.co) ασχολείται κυρίως με την κινητική αναπηρία, καταγράφοντας τους χώρους που παρέχουν πρόσβαση στους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Λειτουργεί στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. «Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο άσχημη. Υπάρχουν υποδομές -και μάλιστα καλοφτιαγμένες-, αλλά δεν είναι γνωστές στο κοινό όπου απευθύνονται», αναφέρει η Ευτυχία Δασκαλοπούλου, συνιδρύτρια της πλατφόρμας.

Και στις δύο πλατφόρμες μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τις παραλίες που παρέχουν στα άτομα με κινητική αναπηρία αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα μέσω της συσκευής SEATRAC. Η συσκευή αποτελείται από ένα μηχανισμό από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα που μεταφέρει τον χρήστη μέσα και έξω από το νερό: για τη λειτουργία του αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεκοντρόλ. Η συσκευή χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια ως τη μόνη πηγή τροφοδοσίας της, κάνοντάς την ενεργειακά αυτόνομη και φιλική προς το περιβάλλον.

Κατασκευάστηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ, ενώ ο σχεδιασμός της έγινε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2009. Πληροφορίες στα Ελληνικά και τα Αγγλικά για τις προσβάσιμες παραλίες της χώρας και τη χρήση του SEATRAC μπορεί κανείς να βρει και στην ιστοσελίδα της εταιρείας, www.tobea.gr.
Πάνω από 1.000 καταχωρίσεις περιλαμβάνει ο οδηγός πόλης RollOut (http://rollout.gr), που ήταν και η πρώτη διαδικτυακή προσπάθεια εκτενούς καταγραφής και αξιολόγησης των προσβάσιμων χώρων της Αττικής.

3. Αναζητήστε συλλόγους και φορείς

Ο Οδηγός Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στην Ελλάδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. (www.esamea.gr) περιλαμβάνει λίστα με τους κατά τόπους συλλόγους ατόμων με αναπηρία: εκ των πραγμάτων γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνται. Για όποια αμφιβολία σχετικά με την προσβασιμότητα κάποιου χώρου ή για τις σωστές πρακτικές μιας επιχείρησης απευθυνθείτε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (www.accessibletourism.org). Αν και δεν αποτελεί επίσημο εποπτικό φορέα (τέτοιος φορέας άλλωστε δεν υπάρχει), μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία των μελών του για να σας δώσει έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τον εκάστοτε προορισμό.

4. Επαληθεύστε τις πληροφορίες

Αφού συγκεντρώσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε, επικοινωνήστε προσωπικά με τους χώρους που επιθυμείτε να επισκεφτείτε και με τα καταλύματα που θα σας φιλοξενήσουν. Ενα ξενοδοχείο μπορεί να αναφέρεται ως προσβάσιμο γιατί υπάρχει ειδική ράμπα που θα σας οδηγήσει στην είσοδο. Χωράει, όμως, το αμαξίδιό σας από την πόρτα ή στο ασανσέρ; Φροντίστε να εξασφαλίσετε συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Πολλοί επιχειρηματίες, ενώ έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν και να είναι ακριβείς σχετικά με τις παροχές τους, δεν γνωρίζουν επακριβώς τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες, με αποτέλεσμα να δίνουν λανθασμένες πληροφορίες ή αόριστες απαντήσεις.

5. Ταξιδέψτε

Στην Ελλάδα τα περισσότερα άτομα με αναπηρίες δεν τολμούν να κινηθούν στην πόλη. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν βγαίνουν από το σπίτι τους λόγω των εμποδίων που συναντούν, είτε αυτά είναι η έλλειψη υποδομών είτε τα εμπόδια που θέτουν οι συμπολίτες τους - βλ. παρκάρισμα πάνω στις ειδικές ράμπες. Δική μου αρχή, όμως, είναι ότι πρέπει να βγαίνεις και να φαίνεσαι αν θέλεις κάτι να αλλάξει στη νοοτροπία των συμπολιτών σου», παρατηρεί ο Καμίλ Γκουνγκόρ, ιδρυτικό μέλος του i-Living, του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος. Ανάπηρος εκ γενετής και χρήστης ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου ο ίδιος, λατρεύει τα ταξίδια και δεν μοιάζει να πτοείται από τίποτα. Ταξιδέψτε, λοιπόν. Είναι ένας τρόπος διεκδίκησης των απαραίτητων υποδομών.

Πηγή

Special News

Τι είναι η αναπηρία;

Τι είναι η αναπηρία;

  • Ο όρος «ανάπηρος» σύμφωνα με τον ορισμό του Ο.Η.Ε. (1975) αναφέρεται σε οποιοδήποτε άτομο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει μόνο του όλες ή ένα μέρος από τις ανάγκες μιας φυσιολογικής, ατομικής ή και κοινωνικής ζωής λόγω κάποιου εκ γενετής ή επίκτητου σωματικού ή διανοητικού μειονεκτήματος. Συνεπώς, οι αναπηρίες διακρίνονται σε τέσσερα είδη: κινητικές ή σωματικές, αισθητηριακές, νοητικές, γνωστικές και συναισθηματικές.
    Διαβάστε περισσότερα
    • Κινητική Αναπηρία (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, παραπληγία κ.λπ.)
    • Αισθητηριακή Αναπηρία (Κώφωση, τύφλωση κ.λπ.)
    • Ψυχική Αναπηρία (π.χ. μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια κ.λπ.)
    • Νοητική Αναπηρία (π.χ. αυτισμός, σύνδρομο Down, νοητική αναπηρία κ.λπ.)

    Άλλες αναπηρίες (π.χ. βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ.) Διαβάστε περισσότερα

Μορφές Αναπηρίας

Εγκεφαλική Παράλυση


Ο όρος εγκεφαλική παράλυση ή Cerebral Palsy στα αγγλικά (CP) είναι ένας όρος "ομπρέλα", που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συνθήκες, όπου κάποιο εγκεφαλικό τραύμα επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα ενός ατόμου. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με CP. Η εγκεφαλική παράλυση χωρίζεται σε 4 κατηγορίες: Σπαστική, Αθετωσική, Αταξική και Μεικτή.
Διαβάστε περισσότερα

Εγκεφαλική Παράλυση

Σκλήρυνση κατά πλάκας (Πολλαπλή)


Η σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μία χρόνια νευρολογική πάθηση που ανήκει στην κατηγορία των απομυελινωτικών νόσων. Πρόκειται για καταστάσεις στις οποίες υπάρχει σταδιακή καταστροφή της μυελίνης, του περιβλήματος των νεύρων που βοηθά στην προστασία αυτών καθώς και στη μετάδοση των νευρικών ώσεων. Αποτέλεσμα είναι η διαταραχή στη μετάδοση των ερεθισμάτων κατά μήκος ενός νεύρου, δηλαδή δυσλειτουργία αυτού. Το όνομα πολλαπλή σκλήρυνση αναφέρεται στις πολλαπλές ουλές (σκλήρυνση) πάνω στην μυελίνη.
Διαβάστε περισσότερα

 

Σκλήρυνση κατά πλάκας (Πολλαπλή)

Σύνδρομο Down


Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τα χρωμoσώματα. Είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία μεταξύ των νεογνών που γεννιούνται ζωντανά. Εμφανίζεται σε περίπου 1 στα 700 ζώντα νεογνά και προκαλεί ποικίλου βαθμού διανοητική καθυστέρηση, μαθησιακές διαταραχές, ιδιαίτερα εμφανισιακά χαρακτηριστικά και εκδηλώσεις από διάφορα όργανα.
Διαβάστε περισσότερα
Σύνδρομο Down

ALS


Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis) ή ALS

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές νόσους, η οποία έχει εκφυλιστικό χαρακτήρα και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι άνθρωποι που έχουν ALS βιώνουν έναν προοδευτικό εκφυλισμό των κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτό οδηγεί τελικά στον θάνατό τους. Όταν οι κινητικοί νευρώνες παύουν να λειτουργούν ο εγκέφαλος χάνει την ικανότητά του να προκαλεί και να ελέγχει την κίνηση των μυών. Ως αποτέλεσμα, οι μυς γίνονται μικρότεροι και πιο αδύναμοι (ατροφούν) και σταδιακά το άτομο αδυνατεί να κινηθεί κατά βούληση. Τελικά, οι ασθενείς με ALS μπορεί να μείνουν εντελώς παράλυτοι και να είναι απαραίτητη η αναπνευστική υποστήριξή τους για να μείνουν στη ζωή.


Διαβάστε περισσότερα
Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis) ή ALS

Αυτισμός


Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εμποδίζει το παιδί να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται. Σαν αποτέλεσμα, το παιδί έχει προβλήματα στην επικοινωνία, κοινωνική επαφή, διαπροσωπικές σχέσεις και συμπεριφορά. Ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων του αυτισμού είναι διαφορετικός από παιδί σε παιδί. Τα συμπτώματα του αυτισμού εμφανίζονται συνήθως πριν την ηλικία των τριών χρόνων του παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα
Αυτισμός

Σύνδρομο Άσπεργκερ


Το Σύνδρομο Άσπεργκερ ανήκει στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Είναι μία από τις πολύπλοκες νευροαναπτυξιακές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από σημαντικό περιορισμό των κοινωνικών δεξιοτήτων, έλλειμμα επικοινωνιακής ικανότητας και περιοριστικά, επαναληπτικά, στερεοτυπικά μοτίβα συμπεριφοράς.
Διαβάστε περισσότερα
Σύνδρομο Άσπεργκερ

Προβλήματα όρασης


Ο όρος «προβλήματα όρασης» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών της οπτικής ικανότητας από τα μικρά προβλήματα όρασης έως και τις περιπτώσεις των ατόμων εκείνων που είναι τελείως τυφλά και δε μπορούν να διακρίνουν το φως από το σκοτάδι.
Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα όρασης

Προβλήματα ακοής


Κώφωση
Η πλήρης ή μερική απώλεια της ικανότητας της ακοής. Η ανεπάρκεια ενδέχεται να είναι προσωρινή ή μόνιμη.. Οι κληρονομικές μορφές της ανεπάρκειας ακοής προσβάλλουν περίπου 1 στα 2.000 νεογέννητα. Στον πληθυσμό αυτό, τα ελλείμματα ακοής ενδέχεται να μειώνουν την ικανότητα απόκτησης της γλώσσας και του λόγου. Η επίκτητη απώλεια της ακοής επηρεάζει τις ζωές του ήμισυ σχεδόν των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών για τους οποίους φαίνεται να αποτελεί σημαντική αιτία κοινωνικής απομόνωσης ή κατάθλιψης.
Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα ακοής

Our Special video